Special: de voltreffers van Alberto 'El Pistolero' Contador

Special: de voltreffers van Alberto 'El Pistolero' Contador

12 september 2017 – Het is voor veel liefhebbers een zeer herkenbaar beeld: Alberto Contador dansend op de pedalen, fladderend door de bergen en tegenstanders achterlatend met verschroeiende demarrages. Maar El Pistolero is na een voortreffelijk eresaluut in zijn laatste Vuelta a España door de kogels heen. Hij is na zondag definitief renner af. Na een schitterend afscheid in Madrid blikt WielerUpdate.nl nog eenmaal terug op de grote rondes waarin Contador excelleerde.

Tour 2007: optimaal profiteren van Rabo-drama

Na een aangename kennismaking in 2005, met meteen een derde plek in het jongerenklassement, steekt Contador in 2007 voor het eerst echt zijn neus aan het venster. Hij rijdt in de eerste weken nog relatief onopvallend mee, maar slaat in de slotweek genadeloos toe. Contador ontbindt zijn duivels op Plateau de Beille en klimt in zijn kenmerkende stijl naar een tweede plek op de Aubisque.

Toch is dat nog niet genoeg voor het geel. Met het slotweekend op komst moet Contador Michael Rasmussen voor zich dulden. De Deen wordt met Parijs in zicht echter door zijn eigen Rabobank-ploeg uit koers gehaald, waarna El Pistolero het geel in zijn schoot geworpen krijgt. In de afsluitende tijdrit houdt hij zijn overgebleven rivalen Cadel Evans en Levi Leipheimer nipt achter zich. De pas 24-jarige Contador brengt het geel naar Parijs. De basis voor een droomcarrière is gelegd.

Giro 2008: overtuigend winnen zonder ritzege

Na zijn doorbraak in 2007 dreigt 2008 een mager jaar te worden voor Contador. Zijn ploeg Astana wordt door dopingperikelen niet uitgenodigd voor zowel de Giro als de Tour. Daarmee lijkt Contador het seizoen alleen nog met een goede Vuelta te kunnen redden. Op het laatste allermoment krijgt Astana echter alsnog een startbewijs voor de Giro. Contador pakt daar in stijl zijn eerste eindzege in de Corsa Rosa: met een ruime margen van twee minuten voorsprong op zijn naast belager, Riccardo Riccò.

Opvallend genoeg pakt de immer aanvallende Contador in deze Italiaanse campagne geen enkele ritzege. Hij ligt er na afloop echter geen moment wakker van en geniet met volle teugen van een ronde die hij naar eigen zeggen zonder specifieke voorbereiding begon.

Vuelta 2008: eerste succes op eigen bodem

Na twee eindzeges op vreemde bodem heeft Contador in het najaar van 2008 zijn zinnen gezet op succes in eigen land. Het noodgedwongen toekijken tijdens de Tour zorgt voor voldoende motivatie om in de Vuelta eens goed uit te halen. Het Astana-optreden in Spanje liegt er niet om. Contador en Leipheimer worden één en twee in het eindklassement en rijden de concurrentie samen op meer dan vier minuten.

Bovendien fladdert Contador en passant naar twee ritzeges, waaronder een schitterende solo op de Angliru. Hij wint daarmee voor het eerst sinds Marco Pantani twee grote rondes in een jaar, al neemt dat de frustratie van de gemiste Tour niet weg: "Ik ben blij met mijn zeges in de Ronde van Italië en in de Vuelta, maar winst in de Tour blijft het mooiste dat je kan overkomen. Volgend jaar wil ik weer voor de eindzege in de Tour gaan."

Tour 2009: strijd binnen en buiten de eigen ploeg

In juli 2009 voegt Condador de daad bij het woord. Het klinkt simpel en met een voorsprong van 4.11 op Andy Schleck in het eindklassement laat de Spanjaard het ook zo lijken. Maar vooral een machtsstrijd binnen de eigen gelederen brengt de nodige spanning met zich mee. Lance Armstrong voegt zich namelijk bij de Kazachse ploeg en wil ploegmaat Contador van de troon stoten.

De Amerikaan zet El Pistolero in de eerste week onder druk, maar tijdens de zevende etappe staat Contador keihard terug. In de rit naar Arcalis trekt de Spanjaard zich niets aan van de ploegentactiek en demarreert hij op de slotklim vrolijk weg uit een favorietengroep, met daarin Armstrong. Contador grijpt die dag net naast het geel, maar legt wel de basis voor zijn tweede eindzege. Hij knakt Armstrong, pakt twee ritzeges en brengt het gele tricot uiteindelijk overtuigend naar Parijs. Na afloop is de Spanjaard duidelijk: "Ik heb deze maand twee Tours gewonnen, één in de wedstrijd en één binnen de ploeg."

Tour 2010: controversiële thriller eindigt met clenbuterol

Zege nummer vijf in een grote ronde volgt in de zomer van 2010. Contador vecht in de Tour tijdens de beklimming van de Tourmalet een weergaloos gevecht uit met Andy Schleck. Daarin trekt de Luxemburger aan het langste eind, maar het is Contador die voor de derde keer in zijn loopbaan in de gele trui Parijs binnenrijdt. Dat gebeurt wel na enig controverse omdat Contador twee dagen voor de clash op de Tourmalet de leiding in het algemeen klassement had overgenomen van Schleck, door aan te vallen op het moment dat zijn concurrent materiaalpech had.

"Toen ik aanzette voor mijn laatste aanval, wist ik echt niet dat Andy problemen had", verdedigt Contador zich. De echte controverse ontstaat echter pas op 30 september, als bekend wordt dat de Spanjaard op de tweede rustdag positief heeft getest. Hij is betrapt op het gebruik van 0,00000000005 gram clenbuterol. Door zijn Tourwinst gaat een streep.

Giro 2011: weer eindoverwinning ontnomen

Omdat de uitspraak in de clenbuterolzaak op zich laat wachten, kan Contador in 2011 deelnemen aan de Giro. In zijn tweede deelname aan de Italiaanse rittenkoers, na 2008, schiet hij voor de tweede keer raak. De renner van Saxo Bank-Sungard wint op de Etna en pakt zodoende het roze af van Pieter Weening. Hij geeft de leiding niet meer weg, maar moet begin 2012 alsnog afstand doen van zijn troon. Het verdict in het dopingschandaal is binnen. Contador wordt met terugwerkende kracht geschorst en is zijn Girozege kwijt.

"Ik ben ontzettend teleurgesteld, al ben ik wel blij dat het CAS heeft bevestigd dat ik geen doping heb gebruikt. Het clenbuterolgehalte is zo laag dat het niks met doping te maken heeft. Het zat gewoon in mijn eten", spreekt Contador na het horen van zijn straf.

Vuelta 2012: verrassingsaanval bij rentree

Na zijn schorsing keert Contador in augustus 2012 in de Eneco Tour terug in het peloton. In zijn enige voorbereidingskoers op de Vuelta eindigt hij als vierde, wat voldoende basis blijkt om ten tweeden male tot overwinnaar van de ronde gekroond te worden. Joaquim Rodríguez is lange tijd de eigenaar van het rood, maar in de zeventiende etappe rijdt Contador hem verrassend uit de leiderstrui.

Rodríguez heeft al dagenlang standgehouden, maar op de onbeduidende Collado la Hoz (tweede categorie) laat hij zich verrassen door zijn landgenoot en die tik komt hij niet meer te boven. "Ik had mezelf veel druk opgelegd", geeft Contador na de ronde toe. "Ik had niet veel competitie in de benen, maar toch werd ik gezien als de grootste kanshebber voor de eindzege. Nu het is gelukt, is de ontlading enorm."

Vuelta 2014: andermaal succesvol in eigen land

Door valpartijen is de Tour voor beide mannen op een deceptie uitgelopen en daarom moet het in de Vuelta maar gebeuren voor Contador en Froome. De Spanjaard geldt als een twijfelgeval voor het evenement in eigen land, maar herstelt voorspoedig en vindt bovendien zijn topvorm eerder dan verwacht. In de tiende rit eist hij de macht voor zich op. Contador levert een uitstekende tijdrit af en neemt zodoende de rode trui over van Nairo Quintana, die hard onderuit smakt.

In de laatste week maakt Froome een kleine opmars in het algemeen klassement, maar hij kan Contador niet van diens derde Vuelta-eindzege afhouden. "De laatste twee maanden had ik het mentaal vaak moeilijk. Ik had goede en minder goede dagen, maar ik wilde mijn seizoen niet afsluiten met een valpartij", reageert hij na zijn triomf.

Giro 2015: standgehouden ondanks blessure

De laatste keer dat Contador de hoogste trede van het podium mag bestijgen na een grote ronde, is de Giro van 2015. In de vijfde etappe, de eerste rit met aankomst bergop, grijpt hij de macht. Zijn koppositie komt een dag later alweer op de tocht te staan, omdat de Tinkoff-Saxo-renner bij een valpartij een schouderblessure oploopt. De kwetsuur weerhoudt hem er echter niet van de eindstreep in Milaan te halen, al moet hij na de dertiende rit wel even afstand van de roze trui doen (ten gunste van Fabio Aru) omdat hij wordt opgehouden door een valpartij voor hem in het peloton. Dat zet Contador een rit later weer recht in de individuele tijdrit, waarna hij de leiding niet meer afstaat, ondanks aanvallend koerswerk van Aru en Mikel Landa in de laatste dagen.

Door: Rahied Ishaak en Ronald Vording

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

  1. zaterdag 11 november 2017

  2. Overzicht: alle Speleranalyses van FCUpdate.nl 10:45

      Overzicht: alle Speleranalyses van FCUpdate.nl

    Wekelijks schrijft Marco van der Heide, voormalig profvoetballer en tegenwoordig video-analist en sportschrijver, voor de…

Meer nieuws