Team Syrië op WK: gevlucht om te kunnen fietsen

Team Syrië op WK: gevlucht om te kunnen fietsen

24 september 2017 – Voor Mohamed Rayes, Badreddin Wais en Nazir Jaser gaan de wereldkampioenschappen niet om de medailles. Ze doen mee, en dat hadden ze een paar jaar geleden niet durven dromen. Gevlucht voor de oorlog in thuisland Syrië zijn ze nu misschien wel de meest trotse deelnemers van de WK in Bergen. Verslaggever Benjamin de Bruijn volgde de Syrische renners tijdens hun avontuur in Noorwegen.

"Mohamed beschikte niet over een bommenradar"

Er is paniek. Mohamed Rayes heeft zijn fiets van de Tacx gehaald na zijn warming-up en komt er - amper twee minuten voor de start - achter dat zijn achterband halfleeg is. Vader Amin Rayes gebaart vanuit de klaarstaande volgauto driftig dat er iets moet gebeuren. Op het allerlaatste moment komt er een fietspomp tevoorschijn. Een man rent naar de fiets van Mohamed Rayes, sluit de pomp aan op het ventiel en voelt met zijn duim of er genoeg lucht in zit. Voorband ook maar even controleren, die blijkt in orde.

Rayes, woonachtig in Utrecht, is een eerstejaars junior. Zeventien jaar oud. Hij doet vandaag mee aan de individuele tijdrit en zaterdag aan de wegwedstrijd in zijn klasse. Het verhaal van Mohamed en Amin Rayes komt in mei van dit jaar in het Nederlandse nieuws als schrijver Frank Heinen op fietsblog hetiskoers.nl een brief van Theo de Rooij publiceert. Die brief heeft De Rooij eerder geschreven als aanbeveling voor een fonds, er moet namelijk een nieuwe fiets komen voor Mohamed en de familie Rayes heeft dat geld niet. De Rooij schrijft:

"Mohamed is een jongen met aanleg, maar vooral ook karakter. Ik heb hem meermaals gezegd dat 'renners hier opgroeien met buienradar; toen Mohamed in Syrië fietste beschikte hij niet over een bommenradar…' Dat geeft hem een voorsprong op zijn westerse fietsmaatjes die nooit meer teniet kan worden gedaan. De entourage van Mohamed is op zoek naar (financiële) hulp om hem te voorzien van een fiets waarmee hij goed uit de voeten kan. Ik hoop dat deze brief daarbij kan helpen."

Als De Rooij de brief schrijft, kent hij de familie Rayes al een tijdje. Amin Rayes benadert De Rooij namelijk in het najaar van 2014 via Facebook. Amin Rayes schrijft dan: "Ik ben Amin uit Syrië en ik heb een talentvolle zoon die in Syrië fietst. Kun je ons helpen?" Rayes is gevlucht via de bekende smokkelroute en probeert zijn familie naar Nederland te krijgen. Dat lukt, in het voorjaar van 2015. Dan komt Mohamed naar Nederland, samen met zijn moeder, zus en twee broers.

De Rooij besluit Amin en Mohamed Rayes na het eerste contact in 2014 te helpen. Met contact leggen bij wielerverenigingen, advies en uiteindelijk een brief om Mohamed op een nieuwe fiets te krijgen. Mohamed gaat fietsen bij De Volharding, de club waar De Rooij ooit begon, en leert de Nederlandse (koers)cultuur voorzichtig kennen. En nu zit Mohamed Rayes op een strakke tijdritfiets klaar om aan zijn race tegen de klok te beginnen, tweeënhalf jaar nadat hij naar Nederland kwam. Vier maanden nadat De Rooij een brief voor hem schreef voor een nieuwe fiets. Voor hem ligt 21,1 kilometer tijdritgenot, 21,1 kilometer om hoop uit te putten ooit profrenner te zijn. De laatste voorbereiding is een innige omhelzing met zijn vader.

"Ik heb niets met politiek, ik wil fietsen en studeren"

Naast die omhelzing staan Badreddin Wais (26) en Nazir Jaser (28) - de eliterenners in de Syrische ploeg. Zij hangen - in volledig tijdritkostuum - al een goed uur rond de tent waar renners zonder ploegbus of andere voorzieningen zich op kunnen warmen. Wat Syrische jongens die in Noorwegen wonen en renners uit Eritrea, Namibië en Ethiopië zijn het gezelschap. Zo nu en dan gaan Wais en Jaser op de foto met hun fans uit Syrië. Jaser en Wais lijken de fans al jaren te kennen, in werkelijkheid is dat slechts een paar uur. De fans filmen alles om het live te streamen op Facebook, iedereen moet weten wat hun helden doen in Bergen.

Wais heeft zonet de communicatie geïnstalleerd bij Rayes. "We zijn hier met zijn vieren. Amin is de coach, ploegleider, en verzorger in één." Als Wais weer aan het hek hangt begint hij te vertellen - hij spreekt vloeiend Schwyzerdütch en goed genoeg Engels om zijn verhaal te kunnen doen. "Ook ik ben gevlucht, nu iets meer dan drie jaar geleden. Van Damascus naar Libanon. Toen met de boot naar Turkije en daarna weer met een boot naar Griekenland. Het lukte me een vliegticket te boeken naar Genève, daar ben ik opgevangen. Ik wilde weg uit Syrië omdat ik anders het leger in zou moeten. Ik heb niets met politiek, ik wil gewoon fietsen en studeren."

In Syrië heeft Wais tot het uitbreken van de oorlog een goed leven. Hij doet een sportopleiding en heeft, voor Syrische begrippen, fietstalent. Daarom wordt hij in de nationale selectie opgenomen. Door zijn status als fietstalent krijgt Wais van de regering een toelage waarvan hij goed kan leven. Wais kwalificeert zich als junior zelfs voor de WK in 2009, toevallig in zijn latere thuisland Zwitserland (Mendrisio). Hij wordt er in de tijdrit, zijn favoriete discipline, op vijfenhalve minuut gereden door winnaar Luke Durbridge.

Eenmaal in Zwitserland pakt hij het fietsen zo snel mogelijk op, ook al is het begin van Wais' Europese leven zwaar. Hij spreekt de taal niet, maar zijn sociale vermogens helpen hem uit de brand. Wais heeft de gunfactor en leert snel. De Nederlander Gudo Kramer komt met hem in contact. Kramer heeft in Nederland het Marco Polo Cycling Team opgezet, een ploeg voor vluchtelingen die willen koersen. Kramer: "Fietsen is een geweldig integratiemiddel. Ze leren mensen kennen, hebben een doel. Als ze thuis gaan zitten, schuilt het gevaar dat ze totaal gedemotiveerd raken."

Wais komt nooit naar Nederland, maar koerst in 2016 door een samenwerking van Kramers ploeg in Spanje. "Nee, ik geloof dat hij nooit een koers heeft uitgereden daar. Is ook zwaar, daar in Spanje", vertelt Kramer. Wie je er ook naar vraagt, Wais wordt omschreven als een buitengewoon sociale jongen, vrolijk, met passie. En Wais heeft doorzettingsvermogen. Dat blijkt wel. Ondanks dat hij in Europa aan alle kanten voorbij wordt gereden, blijft hij fietsen. Zo veel en zo vaak mogelijk.

Uiteindelijk komt Wais in contact met Tempo Sport, een ploeg in Zwitserland. De ploeg bestaat uit goedgetrainde amateurs. Zij adopteren Wais in 2017 en ondersteunen hem met zo'n beetje alles wat hij nodig heeft als wielrenner. Hij woont dan intussen in Pfäffikon, een plaatsje in de buurt van Zürich. Daar werkt Wais in een supermarkt om zijn geld te verdienen, terwijl hij in zijn vrije tijd werkt aan zijn taal- en sportvaardigheden. Wais wil namelijk weer studeren, verdergaan met een sportopleiding. En als hij niet door de toelating komt wordt hij fitnessinstructeur.

Dit jaar heeft ook Wais een nieuwe fiets nodig. Er wordt een inzamelingsactie op touw gezet in Zwitserland. Wais krijgt een nieuwe tijdritfiets, met bijbehorende helm en uitrusting. Wais: "Ik heb zo veel hulp gehad. Zonder die hulp had ik hier nooit gestaan. Toen werd ik gevraagd mee te doen aan dit WK. Omdat het niet ver van Zürich is, kon ik gaan. Ieder land mag twee renners inzetten op de tijdrit, Nazir en ik zijn de enige renners die in aanmerking komen. Bij de Syrische bond zit iemand die daar niet moeilijk over doet, hij geeft ons akkoord om op Syrische licentie te rijden."

Over de oorlog praat hij niet, hier in Bergen. Wais en zijn Syrische ploeggenoten hebben niets met politiek, ze willen fietsen en vooruitkijken. Ze voelen zich verbonden door hun afkomst en de liefde voor de fiets. Terwijl hij aan het hek hangt, kijkt Wais naar Rayes. Rayes staat intussen op het startpodium, met een camera recht op zijn gezicht. Hij blaast drie keer, de zenuwen kloppen in zijn nek naar buiten. Dan laat hij zijn fiets van het podium rollen. Als een kalf dat voor het eerst de wei in mag bokt Rayes over de eerste meters van het parcours.

Zwaarder schakelen en rust vinden. Fietsen, want daar is hij voor naar Bergen gekomen. 32 minuten en achttien seconden nadat hij is gestart komt Rayes over de finish. Onderweg moet hij stoppen om zijn wiel recht te zetten. Het loopt aan. "Heel jammer, pech. Maar dat kan gebeuren. Zaterdag heb ik een nieuwe kans, dat wordt mijn dag", zegt Rayes een dag na zijn tijdrit met een lach op zijn gezicht.


Een race om te vieren

Een dag na de tijdrit van Rayes is het woensdag, de dag van de waarheid voor Jaser en Wais. De fans uit Syrië filmen weer, vanuit vijf verschillende hoeken. Dit keer zijn er ook wat journalisten die het verhaal van Wais en Jaser willen weten. Het is een gezellige bende, hier in de lobby van het mediacentrum dat pal naast de start ligt.

Mohamed Rayes is komen vertellen nadat zijn vader gebaarde dat hij met die Nederlandse journalist moest komen praten. Als hij aan komt lopen, plukt Amin Rayes wat aan de broek en het jack van zijn zoon. Hij zegt iets in het Arabisch, blijkbaar om te controleren wat zoonlief aan heeft. Niet te koud, alleen een hemd eronder? Mohamed lacht vriendelijk, met de herkenbare ongemakkelijkheid van een zeventienjarige die zich een beetje schaamt voor de openlijke zorgen en bemoeienis van zijn vader.

Ze vertellen over gisteren, terwijl Wais op de achtergrond zijn warming-up doet met zijn rug naar de belangstellenden. Er staan intussen zeker twintig mensen om Wais heen. "Mohamed moet hier vooral van leren, ervaring opdoen", zegt Amin Rayes. Hij is van rol gewisseld, van vader naar coach. Zaterdag weer een kans, weten vader en zoon. "Bij de Nederlanders blijven, dat zijn de beste wielrenners", zegt Amin Rayes terwijl hij de arm van zijn zoon grijpt om voor te doen hoe je bij iemand blijft. Mohamed lacht.

Wais warmt zich geconcentreerd op. Af en toe doet hij een sprint om zijn benen op spanning te brengen. Hij start straks als derde van het veld. Naast Wais zit Jaser rustig op een stoel, zijn start is anderhalf uur later. Mohamed en Rayes en Jaser stoeien wat met elkaar, Wais zit in zijn eigen wereld. De verhalen van Wais en Jaser zijn vergelijkbaar. Ze kennen elkaar nog van de nationale selecties in Syrië, maar kozen hun eigen weg in Europa. Jaser heeft iets meer talent, is twee jaar ouder en daarmee de nestor van de ploeg. Ook hij vluchtte met boten via Turkije en Griekenland naar Europa. Jaser wist geen vliegticket te boeken, maar liep door Europa, pakte treinen en alles wat hem dichter bij Duitsland bracht. Tot hij in Berlijn kwam.

Het is nog tien minuten tot de start van Wais. Nog één lange sprint, daarna zijn de benen er klaar voor. Alexey Lutsenko, de eerste starter van de dag, staat al klaar om te vertrekken. Wais merkt ineens dat hij laat is. Gehaast vertrekt Wais om zich om te kleden. Hij is geërgerd in perfect Schwyzerdütch. Jaser bevestigt de communicatie op de rug van zijn ploeggenoot en geeft hem een paar stevige kloppen op zijn schouders. Helm op, schoenen aan.

Nog vier minuten tot vertrek. De Syrische fans blijven filmen. Er komt een luchtdruktoeter tevoorschijn, die meteen getest wordt. Het clubje gaat alvast naar de start. Even blijft Wais alleen achter. Hij pakt zijn fiets en rolt naar de start. Blik op oneindig. Waar zou hij aan denken? Waarschijnlijk alleen aan zo hard mogelijk fietsen, want dat doet Wais graag.

Als Wais vertrekt, schiet de volgauto achter hem aan. Uit het raam steekt een arm met een telefoon in de hand. De livestream loopt door. Na 27,5 kilometer komt Wais bij de fietswisselzone. Daar staat Mohamed Rayes klaar met de wegfiets, die Wais van de Zwitserse bond voor de gelegenheid mag gebruiken. Een andere verzorger zal op de motor springen om Wais te volgen. In de rugzak van de verzorger zit de luchtdruktoeter, veel waardevoller dan een reservewiel. Dit is een race om te vieren, en dus wordt er gevierd.

Wais schiet voorbij. Mohamed pakt zijn tijdritfiets aan en Wais fietst naar boven. Nog ruim drie kilometer zwoegen, al is dat zwoegen relatief in verhouding tot de weg die hij tot Bergen aflegde. Wais eindigt op bijna elf minuten van wereldkampioen Tom Dumoulin, Jaser is tweeënhalve minuut sneller dan zijn landgenoot. Maar wat doet het ertoe? Team Syrië schittert al door mee te doen op deze wereldkampioenschappen.

Door: Benjamin de Bruijn

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. woensdag 18 oktober 2017

 2. Verbeek ziet Twente-job zitten: "Ik sta er open voor" 15:48

    Verbeek ziet Twente-job zitten: "Ik sta er open voor"

  Al vaker flirtte Gertjan Verbeek met een dienstverband bij FC Twente maar nog nooit werkte hij daadwerkelijk bij de club uit…

 3. Nederland sluit kalenderjaar definitief af in Roemenië 14:12

    Nederland sluit kalenderjaar definitief af in Roemenië

  Het Nederlands elftal zet, zoals verwacht, met een interland in en tegen Roemenië een punt achter opnieuw een bewogen jaar. Op…

 4. dinsdag 17 oktober 2017

 5. Glansrol Promes bij Spartak, Liverpool haalt uit in Maribor 22:38

    Glansrol Promes bij Spartak, Liverpool haalt uit in Maribor

  Vooral dankzij Quincy Promes heeft Spartak Moskou in groep E een belangrijke zege geboekt tegen Sevilla. De Nederlander was met…

 6. Shakespeare's sprookje bij Leicester City alweer ten einde 19:10

    Shakespeare's sprookje bij Leicester City alweer ten einde

  Leicester City neemt per direct afscheid van trainer Craig Shakespeare. De nummer achttien van de Premier League neemt dat…

 7. F1 wil spektakel op startgrid Austin met Bolt en Wonder 12:22

    F1 wil spektakel op startgrid Austin met Bolt en Wonder

  De Formule 1 is al langer bezig om de fans op het circuit meer spektakel te bieden en wil daar tijdens de Grand Prix van de…

 8. Red Bull met relatief behouden bandenkeuze naar Mexico 10:53

    Red Bull met relatief behouden bandenkeuze naar Mexico

  Waar Red Bull Racing tijdens de afgelopen raceweekenden vaak meer ultrasofts meenam dan Mercedes en Ferrari, zet de stal uit…

 9. Alonso en Vandoorne voor Amerika: "Hopen op punten" 10:30

    Alonso en Vandoorne voor Amerika: "Hopen op punten"

  De potentie van McLaren-Honda komt de laatste Grand Prix bij vlagen tot wasdom. In Azië was het vooral Stoffel  Vandoorne die…

 10. Shaktar: Braziliaanse samba en Oekraïense degelijkheid 07:30

    Shaktar: Braziliaanse samba en Oekraïense degelijkheid

  Kort na de loting voor de Champions League-groepsfase werd Shaktar Donetsk bestempeld als de grootste concurrent van Feyenoord…

 11. maandag 16 oktober 2017

 12. Leicester City weet ook niet van West Brom te winnen 22:53

    Leicester City weet ook niet van West Brom te winnen

  Leicester City blijft uiterst moeizaam draaien in de Premier League. De kampioen van twee seizoenen geleden won sinds 19…

 13. Jong Ajax wint weer simpel, eerste zege Helmond Sport 21:55

    Jong Ajax wint weer simpel, eerste zege Helmond Sport

  Koploper Jong Ajax heeft het gat met achtervolger Fortuna Sittard weer vergroot naar vier punten. De Amsterdamse talenten hadden…

 14. 'Gio' beseft dat er dinsdag gewonnen moet worden 19:54

    'Gio' beseft dat er dinsdag gewonnen moet worden

  Winst, dat is waar het voor Feyenoord om draait in de Champions League-wedstrijd tegen Shaktar Donetsk. De ploeg uit Oekraïne…

 15. PSV-spelers worden door politie gevraagd om aangifte te doen 16:17

    PSV-spelers worden door politie gevraagd om aangifte te doen

  De politie gaat de PSV-spelers, die slachtoffer waren van de racistische uitingen van VVV-supporters, vragen of ze aangifte…

 16. Druk op Montella door derbyverlies alleen maar groter 08:01

    Druk op Montella door derbyverlies alleen maar groter

  Na twee competitienederlagen op rij werd de druk steeds groter voor Vincenzo Montella, waardoor de geplaagde coach misschien wel…

 17. zondag 15 oktober 2017

 18. Valencia tweede door bizarre winstpartij tegen Betis 22:44

    Valencia tweede door bizarre winstpartij tegen Betis

  Zaterdagavond speelden Atlético Madrid en FC Barcelona tegen elkaar, maar zondag stond er eveneens een zeer fraai affiche op…

 19. AC Milan moet buigen voor Icardi in Derby della Madonnina 22:42

    AC Milan moet buigen voor Icardi in Derby della Madonnina

  In een zeer spectaculaire en beladen Derby della Madonnina heeft Mauro Icardi zondagavond de show gestolen. De Argentijnse…

 20. VVV maakt excuses voor oerwoudgeluiden van fans 20:12

    VVV maakt excuses voor oerwoudgeluiden van fans

  De wedstrijd tussen VVV-Venlo en PSV werd zondagmiddag ontsierd door vervelende gebeurtenissen. Na afloop van het duel…

 21. Strijdend tiental ADO verliest in eigen huis van Excelsior 18:53

    Strijdend tiental ADO verliest in eigen huis van Excelsior

  ADO Den Haag heeft voor het eerst sinds speelronde drie weer eens verloren in de Eredivisie. Excelsior greep tegen een tiental…

 22. Willem II-spits Sol van schlemiel naar held tegen Twente 16:34

    Willem II-spits Sol van schlemiel naar held tegen Twente

  Willem II heeft eindelijk weer eens een thuiswedstrijd gewonnen. In een zonnig Tilburg knokte de thuisploeg zich tegen FC Twente…

 23. Ten Hag genoemd als bondscoach: "Zou het overwegen" 13:32

    Ten Hag genoemd als bondscoach: "Zou het overwegen"

  In de zoektocht naar een opvolger van Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal, werd ook de naam van Erik ten Hag…

 24. El Ahmadi: "Vorig seizoen scoorden we dan vaak wel" 10:16

    El Ahmadi: "Vorig seizoen scoorden we dan vaak wel"

  Feyenoord verspeelde zaterdagavond tegen PEC Zwolle belangrijke punten. De Rotterdammers kwamen niet verder dan een doelpuntloos…

 25. Eerste nederlaag voor Bosz: "Geen goed voetbal laten zien" 09:25

    Eerste nederlaag voor Bosz: "Geen goed voetbal laten zien"

  Peter Bosz zag Borussia Dortmund zaterdagavond voor het eerst onderuitgaan in de Bundesliga. In het Signal Iduna Park was RB…

 26. Dovizioso klopt Márquez in zinderende slotfase op Motegi 07:52

    Dovizioso klopt Márquez in zinderende slotfase op Motegi

  Andrea Dovizioso heeft de spanning in de MotoGP-titelstrijd vergroot. De Ducati-rijder won zondag op een doornatte Twin Ring…

 27. zaterdag 14 oktober 2017

 28. Ilott wint tweede F3-race op Hockenheim, Norris elfde 18:06

    Ilott wint tweede F3-race op Hockenheim, Norris elfde

  De tweede race van het Europese Formule 3-weekend op Hockenheim is gewonnen door Callum Ilott. De Brit vertrok vanaf…

 29. Ajax ongewijzigd tegen Sparta, Sinkgraven reserve 17:46

    Ajax ongewijzigd tegen Sparta, Sinkgraven reserve

  Ajax begint de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam zonder wijzigingen in de opstelling. Coach Marcel Keizer heeft voor het…

 30. Heynckes begint met dikke zege, Hoffenheim morst 17:26

    Heynckes begint met dikke zege, Hoffenheim morst

  Jupp Heynckes is zijn vierde termijn als coach van Bayern München begonnen met een dikke overwinning. Der Rekordmeister was…

 31. Norris wil meer: "Hopelijk brengt de titel mij dichter bij F1" 16:00

    Norris wil meer: "Hopelijk brengt de titel mij dichter bij F1"

  Het was al een tijdje niet meer de vraag of, maar vooral wanneer Lando Norris Europees Formule 3-kampioen zou worden. Met een…

 32. Liverpool duwt hard, maar krijgt United-bus niet omver 15:21

    Liverpool duwt hard, maar krijgt United-bus niet omver

  Met negentien punten, een doelpuntgemiddelde van 2,3 per wedstrijd en de koppositie op zak trad Manchester United vanmiddag aan…

 33. 14:45

  Video: safari maar dan anders, bustour over circuit in Fuji

  Een safaritocht kennen we natuurlijk allemaal, maar deze fans van het WEC kregen wel een heel bijzondere ervaring. Er werd…

 34. Rossi baalt: "We hebben moeite in deze omstandigheden" 14:30

    Rossi baalt: "We hebben moeite in deze omstandigheden"

  Het fabrieksteam van Yamaha kende een desastreus verlopen zaterdag. Maverick Viñales kwam niet eens door Q1 en Valentino Rossi…

 35. Horner: "Max moet bij Red Bull team om zich heen bouwen" 14:00

    Horner: "Max moet bij Red Bull team om zich heen bouwen"

  Christian Horner kent alle geruchten rond Max Verstappen en een mogelijke overstap naar Ferrari of Mercedes, maar hij heeft maar…

 36. Komt er ook een Messi-show in Wanda Metropolitano? 12:07

    Komt er ook een Messi-show in Wanda Metropolitano?

  In de persoon van Neymar vertrok er afgelopen zomer een grote ster uit Camp Nou, maar voor een inzinking heeft dat vooralsnog…

 37. Lauda: "Hebben Hamilton en Rosberg gedreigd met ontslag" 12:00

    Lauda: "Hebben Hamilton en Rosberg gedreigd met ontslag"

  Dat de relatie tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg op zijn zachts gezegd onderkoeld was, was al enige tijd bekend. Maar…

 38. Norris pakt F3-titel met tweede plek op Hockenheim 11:31

    Norris pakt F3-titel met tweede plek op Hockenheim

  Het zat er al enige tijd aan te komen, maar nu is het officieel: Lando Norris is de nieuwe Europees Formule 3-kampioen. De…

 39. Zidane voor de honderdste keer op de Real Madrid-bank 10:50

    Zidane voor de honderdste keer op de Real Madrid-bank

  De uiterst succesvolle Zinedine Zidane zit zaterdag voor de honderdste keer op de bank bij Real Madrid, dat het opneemt tegen…

 40. Nozane twijfelgeval voor MotoGP-race na handblessure 10:25

    Nozane twijfelgeval voor MotoGP-race na handblessure

  Kohta Nozane mag dit weekeinde in Motegi opdraven als vervanger voor Jonas Folger, maar is op zijn beurt een twijfelgeval voor…

 41. Engelse clubs willen Bergwijn: "Ik kom net kijken" 09:58

    Engelse clubs willen Bergwijn: "Ik kom net kijken"

  Volgens diverse media zijn Tottenham Hotspur en Southampton geïnteresseerd in PSV-aanvaller Steven Bergwijn. De buitenspeler…

 42. Zarco jubelt na pole: "Ik hou van deze omstandigheden" 09:06

    Zarco jubelt na pole: "Ik hou van deze omstandigheden"

  Johann Zarco scoorde voor het derde jaar op rij poleposition op de Twin Ring Motegi, maar voor het eerst op een MotoGP-machine.…

 43. Viergever trekt Ajax-deur na dit seizoen achter zich dicht 08:45

    Viergever trekt Ajax-deur na dit seizoen achter zich dicht

  Afgelopen zomer wilde Ajax verdediger Nick Viergever niet naar Bayer Leverkusen laten gaan, maar de 28-jarige basisspeler staat…

 44. Márquez: "Soms is iets leren net zo belangrijk als pole" 08:37

    Márquez: "Soms is iets leren net zo belangrijk als pole"

  Hij was in de afsluitende vrije training bloedsnel en toonde zich daarmee meteen torenhoog favoriet voor pole, maar Marc…

 45. Zarco verslaat Márquez verrassend voor pole in Motegi 08:04

    Zarco verslaat Márquez verrassend voor pole in Motegi

  Johann Zarco heeft verrassend poleposition veroverd voor de Grand Prix van Japan. De Fransman greep zijn tweede pole van dit…

 46. 07:30

    Kwalificatie Moto3: Bulega pakt pole, Bendsneyder P11

 47. vrijdag 13 oktober 2017

 48. Speleranalyse: Pulisic, als eerste Amerikaan naar wereldtop 09:06

    Speleranalyse: Pulisic, als eerste Amerikaan naar wereldtop

  Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet…

 49. Fortuna Sittard wint derby bij MVV, ook zege voor NEC 21:56

    Fortuna Sittard wint derby bij MVV, ook zege voor NEC

  Fortuna Sittard blijft meedraaien in de bovenste regionen van de Jupiler League. De Limburgse club won vrijdag de derby bij MVV…

 50. Shaktar Donetsk reist met nipte zege naar Rotterdam 20:05

    Shaktar Donetsk reist met nipte zege naar Rotterdam

  Shaktar Donetsk heeft haar laatste wedstrijd voor het bezoek aan Feyenoord, komende dinsdag in de derde speelronde van de…

 51. Gasly naar Japan, Hartley verrassende vervanger in Austin 18:14

    Gasly naar Japan, Hartley verrassende vervanger in Austin

  Een grote verrassing bij Toro Rosso: niet Pierre Gasly, maar Le Mans-winnaar Brendon Hartley bestuurt de STR12 tijdens de Grand…

 52. VS-bondscoach Arena weg na mislukte WK-kwalificatie 17:18

    VS-bondscoach Arena weg na mislukte WK-kwalificatie

  Enkele dagen nadat het land definitief naast een ticket voor het WK 2018 in Rusland greep, heeft Bruce Arena zijn ontslag…

 53. Keizer vindt dat het er steeds beter uitziet bij Ajax 15:23

    Keizer vindt dat het er steeds beter uitziet bij Ajax

  Het gaat steeds beter lopen bij Ajax. Althans, dat constateert Marcel Keizer. De trainer van de Amsterdamse topclub ziet een…

 54. Koeman heeft geen trek in bondscoachschap bij Oranje 14:51

    Koeman heeft geen trek in bondscoachschap bij Oranje

  Natuurlijk zingt zijn naam weer rond door het aanstaande vertrek van Dick Advocaat, maar Ronald Koeman gaat niet in op de…

 55. Goed nieuws voor Feyenoord: Jørgensen fit en inzetbaar 13:45

    Goed nieuws voor Feyenoord: Jørgensen fit en inzetbaar

  Giovanni van Bronckhorst heeft vanuit de ziekenboeg goed nieuws ontvangen over Nicolai Jørgensen. De Deen ontbrak enkele weken…

 56. Speleranalyse: Pulisic, als eerste Amerikaan naar wereldtop 09:06

    Speleranalyse: Pulisic, als eerste Amerikaan naar wereldtop

  Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet…

Meer nieuws